Kracht, karakter, innovatie. Ideeën voor Brabant.

Het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur vroeg recent afgestudeerde Brabantse architecten zichzelf te presenteren met een idee voor Brabant. Dit resulteerde in de publicatie ‘Kracht, karakter en innovatie’, welke in maart 2011 werd verspreid met tijdschrift de Architect.

Mijn bijdrage start letterlijk vanuit mijn eigen achtertuin in Eindhoven. Ik woon in een typische wederopbouwwijk in Eindhoven, met grote stukken collectief groen die meestal voor weinig meer dienen dan als kijkgroen. Maar dit type wijken heeft ook sociale vraagstukken, vanwege de gemêleerde bewonersgroep. Ik stelde mezelf de vraag vanuit mijn eigen achtertuin een visie op Brabant te formuleren.

Karakteriserend voor Brabant is de dynamiek tussen land en stad. De vele contrasten en kleuren in het Brabants Mozaïek. Landbouw is daarin historisch belangrijk en karakteristiek. Ook nu nog, maar de landbouw is ver van de mensen af komen te staan.

Juíst Brabant zou zich kunnen profileren met stadslandbouw. Om enerzijds de band tussen land en stad te versterken en de voedselproductie dichterbij huis te brengen. En om tegelijkertijd betere, stadsere steden te creëren, met een grotere leefbaarheid. In wijken zoals de mijne kan dat zorgen voor een grotere levendigheid en een voedingsbodem bieden voor sociale cohesie.

In mijn achtertuin zou dat kunnen betekenen dat in plaats van het collectieve kijkgroen mijn medebewoners en ik een lapje grond zouden kunnen krijgen waarop we één persoon een jaar lang van groente kunnen voorzien. Daarmee besparen we niet alleen geld, maar het brengt veel meer: een levendige buurt. En het zorgt dat ik en mijn medebewoners meer met elkaar te delen hebben dan af en toe een ‘goedendag’ in het trappenhuis.

Bekijk hieronder mijn bijdrage in het boek.