Event Stad, Spel en Digitale Media

In opdracht van CAST organiseerde ik op 25 september 2012 in Tilburg een avond over Stad, Spel en Digitale Media.

We werken met onze laptop en gratis wifi in het park, vertellen onze vrienden via social media de leukste plekken in de stad en hebben dankzij onze smartphone altijd een routekaart bij de hand. Digitale media veranderen steeds meer de manier waarop we de stad gebruiken.

Digitale media zijn bijzonder geschikt om mensen te betrekken bij hun leefomgeving. Ontwerpers moeten niet langer kant en klare ruimtes afleveren, maar open processen bedenken waarin betrokkenen kunnen participeren. Voor het bepalen van de regelset om dat in goede banen te leiden, kunnen stedelijk ontwerpers leren van spelprincipes ingezet door game-makers en mediaprofessionals.

Michiel de Lange van The Mobile City gaat in op de mogelijkheden die digitale media bieden voor het maken en gebruiken van de stad. Daarna ontdek je een aantal inspirerende projecten waarin digitale technologieën en spelprincipes worden ingezet om bewoners te betrekken en de stad leefbaarder te maken: nieuwe manieren van interactieve stedenbouw met Play the City, de online kaart Amsterdam Wastelands en social game Koppelkiek.


Lezing door Michiel de Lange, mede-oprichter The Mobile City
In de inleidende lezing gaat Michiel in op de mogelijkheden die digitale media bieden voor het maken en gebruiken van de stad. Hij is mede-oprichter van The Mobile City, een onafhankelijk onderzoeksbureau gespecialiseerd in nieuwe media en de stad. In 2010 promoveerde Michiel met een onderzoek naar mobiele media, stedelijk leven en identiteit.
www.themobilecity.nl | www.bijt.org/wordpress | twitter: @mdelange + @themobilecity

Play the City gepresenteerd door Ekim Tan, initiatiefnemer The Responsive City
Play the City ontwikkelt nieuwe methoden voor open en interactieve stedenbouw. Het collectief introduceert methoden zoals city-gaming, digitale publieke vraagstellingen, interactief leren, het gebruik van social media en het co-ontwerpen van de stad in de wereld van ruimtelijke planning en integreren deze applicaties met traditionele architectuur en stedenbouw. Play the City werkt met steden, woningbouwcorporaties en culturele instellingen om interactieve plannen te genereren samen met de inwoners en ontwikkelaars van de stad. Ze ontwikkelden onder meer serious games voor Almere Oosterwold, als onderdeel van de Internationale Architectuurbiennale Rotterdam, de Binckhorst in Den Haag en Amsterdam Noord.
Ekim Tan is initiatiefnemer van onderzoeksnetwerk The Responsive City en het Play the City programma. Ze doet promotieonderzoek aan de TU Delft en het International New Towns Institute (INTI).
www.playthecity.nl | twitter: @play_the_city

Amsterdam Wastelands gepresenteerd door Sacha Stolp van de gemeente Amsterdam
Een interactieve kaart die tijdelijk gebruik van braakliggende terreinen in Amsterdam en Zaanstad stimuleert. Een groep Amsterdammers, waaronder veel architecten, stedenbouwkundigen en ambtenaren, maakte zich zorgen om de vertraagde stedelijke ontwikkeling in de stad. Ze maakten een inventarisatie van braakliggend terreinen en namen initiatief voor een interactieve online plattegrond. Deze werd in samenwerking met de Gemeente Amsterdam gerealiseerd.
www.gisdro.nl/braakliggende_terreinen | www.virtueelplatform.nl/best-practice/amsterdam-wastelands

Koppelkiek gepresenteerd door Kars Alfrink, eigenaar van design studio Hubbub
Koppelkiek is een social game die een andere kant van het dagelijks leven in de Utrechtse Wijk Hoograven laat zien. De wijk komt niet altijd even positief in het nieuws, daarin bracht het fotospel verandering door de mensen in de wijk op een ongedwongen manier met elkaar in contact te brengen. Ze kregen de opdracht om zichzelf met andere wijkgenoten te fotograferen op een specifieke plek. De foto’s konden op een website worden geplaatst, waarmee bewoners punten konden verdienen. De fotoverzameling werd ook verspreid in de wijk getoond.
Kars Alfrink is eigenaar van design studio Hubbub. Hij ontwerpt fysieke en sociale games in de publieke ruimte. Een andere game waar hij aan werkte, is Pig Chase: een spel dat de interactie tussen mensen en varkens onderzoekt.
www.koppelkiek.nl | www.whatsthehubbub.nl | twitter: @whatsthehubbub + @kaeru

Programma:
• 19.00 uur Ontvangst
• 19.30 uur Start programma met lezing en presentaties van projecten
• 22.00 uur Einde programma en borrel
Wanneer: Dinsdagavond 25 september 2012
Waar: Bomenlounge, Faxx-gebouw, Tivolistraat 50, 5017 HR Tilburg

TilburgWebTV was aanwezig en maakte deze video:

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s