Column Kerk zoekt nieuwe functie

Suiker_sept2013_columnSteeds meer kerken komen geheel of gedeeltelijk leeg te staan. Nog slechts 5% van de Vlamingen gaat naar de wekelijkse mis. Voor 10% van de 1.800 Vlaamse parochiekerken moet worden nagedacht over een nieuwe bestemming.

Dat de opgave dringend is, blijkt uit het nieuwe beleid van Vlaams minister Geert Bourgeois. Begin dit jaar vroeg hij de kerk- en gemeentebesturen een langetermijnvisie op hun kerkpatrimonium te ontwikkelen. Nieuwe subsidiëringsmogelijkheden voor her- of nevenbestemmingen van kerken dragen hieraan bij. Maar het vinden van de juiste nieuwe invulling is lastig. Die moet ruimtelijk passen, maar ook tot duurzaam behoud van het gebouw kunnen leiden, dus: een passend financieel plaatje bieden.

Voor architectuurcentrum Ar-Tur schreef ik een column over leegstaande kerken en de mogelijkheden voor herbestemming, in Vlaanderen en meer specifiek in de regio rond Turnhout.

De column is in september 2013 gepubliceerd in cultuurkrant Suiker en te lezen op de internetkrant Gazet van Turnhout en op de website van Ar-Tur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: