Column Het huis in het bos

2013december_column_Suiker

In de Kempense bossen bij Zoersel staat een huis. In de centrale hal draaien trappen zich om elkaar naar boven. Net als bij het beroemde trappenhuis van het Château de Chambord, naar men vermoedt een ontwerp van Leonardo da Vinci. Hier diende de dubbele trap, waardoor stijgende en dalende passanten elkaar nooit ontmoeten, om koningen en bedienden elkaar niet te laten treffen. Of, volgens de smeuïge verklaring, om de maîtresse van de koning ongezien voor zijn vrouw te kunnen laten vertrekken. In het Huis aan ’t Laar scheiden de trappen de twee afzonderlijke woongroepen in het huis. Maar eerder dan dat de bewoners elkaar niet tegenkomen, is het effect dat de twee woongroepen hecht in elkaar verstrengeld zijn. Bewoners treffen elkaar hier, maken een praatje en weten steeds snel medebewoners en begeleiders te vinden. De traphal, luchtig en licht door het grote dakraam en de witte balustrades, is het bruisende middelpunt van deze leefgemeenschap in de Zoerselse bossen.

Voor architectuurcentrum Ar-Tur schreef ik een column over een woongroep in Monnikenheide in Zoersel, naar ontwerp van architectenbureau 51N4E.

De column is in november 2013 gepubliceerd in cultuurkrant Suiker en op de website van Ar-Tur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: