Essay Blauwe Kamer Jaarboek 2015

Jaarboek Blauwe Kamer_Evelien Pieters_1

Voor het jaarboek 2015 van de Blauwe Kamer schreef ik een artikel over de stand van de stedenbouw en landschapsarchitectuur in Vlaanderen.

De urgentie van de ruimtelijke opgave in België is steeds meer gemeengoed. De gewenste koerswijziging lijkt de laatste jaren daadwerkelijk ingezet, zo blijkt ook uit de inzendingen voor het jaarboek. Daartussen waren een flink aantal projecten van Nederlandse bureaus voor grootschalige visievorming in Vlaanderen en Brussel: veelal stedelijke opgaven, niet zelden voortbouwend op een landschappelijke structuur, uitgeschreven door publieke opdrachtgevers. Opvallend, aldus de selectiecommissie, temeer omdat dit soort opgaven in Nederlandse steden in de oogst ontbrak. Hoe komt dit? Is er in België inderdaad een verandering in het denken en meer aandacht voor grootschalige ruimtelijke plannen? En worden de plannen ook uitgevoerd, of beter: bereiken visies hun doel?

Om antwoorden te zoeken op deze vragen interviewde ik Stefan Devoldere (Vlaams Bouwmeester), Jan Zaman (Ruimte Vlaanderen), Aglaée Degros (Artgineering, Rotterdam-Brussel), Els Nulens (Blauwdruk Stedenbouw, Antwerpen), David Verhoestraete (Cluster landscape, Antwerpen), Steven Delva (DELVA Landscape Architects, Amsterdam-Antwerpen), Jeroen Ruitenbeek (Palmbout urban landscapes, Rotterdam) en Endry van Velzen (De Nijl architecten, Rotterdam).

Het jaarboek is op 12 december 2015 gepresenteerd. Het jaarboek kost 27,50 euro en is te bestellen via de website van Uitgeverij Blauwdruk. Bekijk hier de inhoud van het boek.

Lees het essay.

Jaarboek Blauwe Kamer_Evelien Pieters_3

Jaarboek Blauwe Kamer_Evelien Pieters_2

Jaarboek Blauwe Kamer omslag