Lezing Bureau Europa: waar zijn de vrouwen?

Naar voorbeeld van de publicatie Mevr. de Architect en in samenwerking met hoofdredacteur Merel Pit organiseert Bureau Europa binnen het kader van de tentoonstelling Love in a Mist – de architectuur van vruchtbaarheid een lezingenreeks. In vijf lezingen in mei en juni 2021 wordt de ruimte en de positie van vrouwelijkheid in de architectuur onderzocht.

Ik was uitgenodigd om te spreken over vrouwen in de architectuur in België en het project Wiki Women Design waar we met AR-TUR en partnerorganisaties ook in de Kempen rond werken. Bekijk mijn lezing hieronder terug (vanaf minuut 58:00).

Lezing #2. Waar zijn de vrouwen?

Op de tweede lezingavond is architectuurhistorica Catja Edens uitgenodigd om de praktijken aan de kaak te stellen waarmee vrouwelijke architecten letterlijk uit de geschiedenisboeken zijn geknipt. Ze spitst toe op Denise Scott Brown en haar vurig pleidooi tegen het seksime in de architectuur. Wat lag hieraan ten grondslag en is de situatie met de tijd verbeterd?

Twee gasten schuiven aan: architect Teske van Royen van Artesk (Maastricht) vertelt over haar ervaringen in en buiten Limburg, terwijl Evelien Pieters, project- en zakelijk leider van architectuurplatform AR-TUR (Turnhout) de Vlaamse situatie belicht. Zij hebben het onder meer over architectes uit de geschiedenis als Lux Guyer en Beatriz Colomina en over het lopende Vlaamse project Wiki Women Design.