Boekbespreking voor Archined

Op vraag van Archined schreef ik een recensie van het boek Black Turtleneck, Round Glasses. Expanding Planning Culture Perspectives van de Duitse architect Karin Hartmann. Een boek over genderongelijkheid en een gebrek aan diversiteit in de architectuursector. Onderweg stel ik ook enkele vragen aan jou, lieve lezer.

Architecten dragen zwart. Het is een clichébeeld dat Karin Hartmann oproept met de titel Black Turtleneck, Round Glasses, het beeld van de helden uit het modernisme. Maar hoe gedateerd is dit beeld eigenlijk? Hartmann beschrijft in haar boek dat veel elementen van dit stereotype nog steeds door echoën in het idee van ‘de architect’. Zoals het beeld van het solitaire genie dat volledig toegewijd is aan zijn roeping. Dat dit beeld niet genderneutraal is, blijkt uit een onderzoek van socioloog Christina Schumacher waarnaar verwezen wordt in het boek. Als mannelijke architecten aandacht besteden aan hun uiterlijk, worden ze gezien als professioneel. Als vrouwen aandacht besteden aan hun uiterlijk, trekken ze daarmee eerder de aandacht naar hun vrouw-zijn dan naar hun vakkundigheid.

De als architect opgeleide, en voorzitter van het Architektinnen Initiative, Hartmann schreef met Black Turtleneck, Round Glasses Expanding Planning Culture Perspectives een aanklacht tegen het gebrek aan genderbalans en diversiteit in de architectuurpraktijk. Vanuit een intersectioneel feministisch perspectief (intersectionaliteit is een sociologisch denkkader dat licht werpt op de unieke vormen van meervoudige discriminatie die een persoon kan ervaren op grond van diens sociale identiteit) beschrijft ze de oorzaken en de gevolgen van het gebrek aan genderbalans en diversiteit. Want hoe kunnen we vormgeven aan een inclusieve gebouwde omgeving als de sector zelf weinig inclusief is? Het boek ontrafelt een rijk overzicht van dynamieken in de sector, gestaafd met vele verwijzingen naar literatuur en onderzoek uit Duitsland, maar ook uit andere Europese landen en de Verenigde Staten.

Lees verder op archined.nl.

Op 23 mei komt Karin Hartmann naar Antwerpen voor een lezing en gesprek bij PAF – platform voor architectuur & feminisme. Het boek is ook de volgende selectie voor onze PAF Boekenclub.